22 d’octubre 2008

¿Quins interessos condicionen la gestió pública?

En mig d'un intens i interessant debat sobre el sou dels càrrecs públics a Arenys de Mar, Andreu Majó, ex alcalde d'Arenys de Munt, ha deixat anar una de les afirmacions més bèsties que, en política, s'han fet darrerament.

Parlàvem del perfil de les persones que són càrrecs públics i sobre la dificultat de lligar l'activitat professional a l'empresa privada amb el servei a la vila en un càrrec de responsabilitat política. Andreu Majó ha recordat quan el President Maragall va reestructurar el govern i va fer fora al conseller Salvador Milà: " en aquell moment molts no vem entendre perquè Iniciativa no abandonava el govern. Rascant, rascant, vaig averiguar que'l problema era que fer amb totes els càrrecs de confiança que havien deixat la seva feina per treballar a l'administració i que ara no tenien cap lloc per recolocar-la". Més endavant ha fet referència a les moltes empreses que el grup socialista te per recol-locar la seva gent un cop ha perdut el càrrec públic".

Si és així, trobo tremendament greu que la política, el govern i la gestió d'allò que és de tots, estigui subjecte als interessos privats d'un grup de persones que, voluntàriament, han decidit exercir una tasca pública. Molts cops he reflexionat sobre l'actual sistema democràtic i la distorsió que comporta el fet que es sustenti sobre entitats privades que cerquen el benefici propi, (els partits polítics). No vull ni pensar que l'actual democràcia depengui, no dels partits sinó dels particulars d'aquests partits.

Tampoc vull pensar que pot significar que un partit tingui una empresa privada on no prima la producció sinó el fet que contracti i doni un sou als antics càrrecs electes. Això vol dir que si per no tenir una plantilla prou preparada no dona els beneficis esperats serà el partit qui la rescati de la crisi? Això vol dir que diners públics poden anar a finançar empreses privades? Pot ser que les administracions contractin una o una altra empresa en funció de si són afins o no al partit que governa? M'estic posant en un camí de difícil sortida però penso que cal resoldre ja els problemes lligats al desenvolupament d'un càrrec públic. M'estranya que una afirmació com la que he sentit aquest matí passi tant i tant desapercebuda. Preocupa.

Si hem sabut resoldre les baixes per maternitat perquè no resolem les baixes per desenvolupament de funció pública? Serà que no interessa?