02 d’octubre 2008

Cal castigar al que abusa


Avui mateix, Manel Pou, defensor del vilatà d'Arenys de Mar, em posava sobre la pista d'un fet, preocupant, que darrerament s'està donant a casa nostra.


Des de els serveis socials s'estan veient amb la necessitat d'assistir, cada cop més, a persones, majoritàriament homes, immigrants, ja arrelats a casa nostra i amb els permisos en regla, que han perdut la seva feina. Són cassos de persones que de sobte marxen de vacances al seu país i no tornen fins al cap de tres o quatre mesos. Durant aquest temps no han donat cap senyal de vida i quan arriben, evidentment, han perdut la feina. En alguns cassos, fins-hi tot, s'han quedat fora del circuit d'ajuts socials. Sovint la excusa de la tardança és que el pare, la mare o algun familiar proper està malalt apunt de morir.En masses cassos, però, l'agonia és llarga perquè no s'incorporen a la seva vida al nostre país fins passats uns mesos.


Trobo absolutament injust que s'assisteixi novament a aquest tipus de persones. Sobre la immigració hi ha un discurs "políticament correcte" que està permetent situacions d'abús absolutament inadmissible. És cert que estem parlant de persones amb necessitats, de gent que no té per menjar. Col.lectius que no tenen les necessitats bàsiques cobertes i els cal ser tutelats pels serveis socials en el seu dia a dia. Precisament per aquest motiu cal ser curós amb les d'escissions i la distribució dels ajuts. És indigne que s'assisteixi a aquell que n'abusa, a aquell que en fa un mal ús, a aquell que ha desaprofitat la oportunitat de refer novament la seva vida. Aquest no és un plantejament racista, és senzillament un plantejament de sentit comú. Tant se val la procedència o l'origen, els diners públics destinats a benestar social no es poden malmetre. Amb aquestes actituds es llencen a la brossa unes ajudes que altres, probablement, haurien aprofitat.


Cal ser molt curosos i vigilar molt bé aquí ajudem i que en fa d'aquest ajut. No ens pot tremolar el pols si detectem que algú està abusant. Cal retirar les ajudes i en alguns cassos retornar al seu país d'origen i en d'altres reduir les ajudes al mínim més mínim indispensable. No estem per llençar.