20 d’octubre 2008

Fer passar bou per bèstia grossa


En periodisme hi ha una constant científica: Quan un servei de premsa et truca molest per alguna informació vol dir que has fet diana.

El darrer cas s’ha produït aquest cap de setmana. Dijous descobríem el cas de l’intent de segrest d’una veïna d’Arenys de Munt. La víctima el confirmava, la Policia Local d’Arenys de Munt ho certificava i el cos de Mossos d’Esquadra, dijous a la nit, reconeixia l’existència del cas. Quina va ser la sorpresa quan, divendres desprès de fer pública la noticia i entrevistar la víctima, trucava una treballadora del servei de comunicació dels Mossos d’Esquadra, molt molesta i amb actitud inadequada en una persona amb la seva responsabilitat, i ens deia que’l que estàvem explicant no era cert.

Els serveis de comunicació dels cossos policials han estat sempre una font de conflictes. Fins ara creia que’ls problemes venien del fet que no estaven atesos per periodistes. Tant Policia Nacional, com Guardia Civil han posat sempre al capdavant de la seva oficina de comunicació personal no periodista. Quan Mossos d’Esquadra van fitxar companys de professió per fer la feina de comunicació vaig creure que les coses canviarien. No ha estat així.

Continuem amb els mateixos tics d’abans. Pensen que negant les evidències, s’aconsegueix no crear “alarma social”. Obliden que la “alarma social” la provoca la desinformació, la manipulació de la realitat i la ocultació d’aquelles qüestions d’interès social. Fer passar un intent de segrest per un robatori amb violència és un fet inacceptable. Un insult a la intel·ligència. Un intent indigne d’algú que es fa dir periodista i que ha estudiat una carrera universitària.

Puc entendre que no vulguin tornar a repetir un ambient social com el que van viure amb els robatoris silenciosos. Puc entendre que vulguin anar amb cautela per no aixecar la llebre Puc compartir que demanin discreció fins que’ls cassos es resolguin. El que no accepto és que m’enganyin, em menteixin i intentin manipular-me i menys que ho facin a crits i amb males maneres.

Per sort l’actualitat posa les coses al seu lloc tal com avui publicava el diari el Punt.

Sembla que a algú li han segrestat la ètica.