23 d’octubre 2008

Deute històric

Fangolins, pixapins, camacus... són tants els termes i sobrenoms pejoratius que hi ha a Catalunya per identificar els barcelonins, que'ns hi podríem estar hores i hores apuntant-los.

L'enveja històrica de Catalunya cap a la seva capital sovint s'ha concretat en un rebuig envers als barcelonins i a la seva presència. Podem anomenar un munt de casos. El més comú és la discriminació dels que són del poble cap els que no ho són. "Sempre van amb presses", "que s'han pensat si ells no són d'aquí", "d'aquests que te'n pots esperar",.....

Aquest migdia escoltava per la ràdio com els regidors d'esports d'ajuntaments del Maresme, el Vallès, l'Osona, el Bages, La Selva i d'altres comarques, celebraven que el Tour de France passi aquest proper mes de juliol pels seus pobles. Principalment per la promoció turística que això significa. Era l'argument més repetit.

Potser ara és el moment d'explicar que si el Tour passa pel Maresme o pel Bages és perquè l'Ajuntament de Barcelona ha aconseguit portar la prova fins la ciutat. Que aquesta conquesta no és gratuïta sinó que el consistori haurà de pagar mig milió d'€ a la organització perquè arribi la prova. Que aquests diners surten dels impostos dels barcelonins i les barcelonines i que ells pagaran perquè la prova doni beneficis turístics a un munt de municipis que es promocionaran de franc.

És cert que aquesta és precisament la funció que té la capital d'un país, generar riquesa i sinergies que beneficiïn a tot el territori. Però és igual de cert que aquesta tasca de motor econòmic i de dinamitzador industrial, mai ha estat ni reconeguda ni valorada pel conjunt del país.

Potser és moment, ara, de reclamar la justa correcció i atenció que qualsevol ciutadà mereix ni més ni menys.