26 de novembre 2008

Les depuradores són poc ecològiques a l'hivern

La pesca serà una de les activitats econòmiques que desapareixerà de Catalunya si no ho remediem. I ho farà perquè, primer, els propis pescadors se l'han carregada. I desprès perquè socialment hem implantat uns hàbits que han afectat directament l'art artesanal de la pesca.

Avui, novament, el sector de la pesca ha tornat a demanar la racionalització de les depuradores que s'estan instal.lant a la costa catalana. Ja fa un parell d'anys que denuncien que part de la crisi pesquera la produeix el funcionament de les depuradores d'aigües residuals.

Com es sabut, les agües brutes de les clavegueres que provenen dels nostres vàters, són aigües riques en proteïnes que, un cop al mar, es descomponen diluint-se en l'aigua i incorporant-se a la cadena tròfica en forma de planton o fitoplanton que mengen determinades especies de peixos. Si les aigües es depuren tots aquests nutrients no arriben al mar i empobreixen les aigües costaneres.

Un altre aport natural de nutrients eren els rials i les rieres on, a més de les aigües residuals, hi anaven a parar tot tipus de restes orgàniques naturals que la pròpia natura elimina. Quan aquestes rieres baixaven amb les pluges aquests nutrients també s'incorporaven a la cadena tròfica. Ara resulta que molts d'aquests rials s'han urbanitzat i les seves aigües s'han derivat als claveguerams que van a parar a les depuradores. Per tant tampoc hi ha aport per aquest costat.

Als pescadors ja els sembla bé que es depurin les aigües industrials. A ells tampoc els van bé les aigües contaminades. Fins-hi tot comprenen que'ls interessos turístics són fonamentals i accepten que les aigües residuals es depurin durant els mesos d'estiu. El que no entenen és la raó que fa funcionar les depuradores durant els mesos d'hivern, quan el turisme de platja es inexistent.

La psicologia humana és molt complicada. Més ho és l'administrativa. Tenim una tendència natural a anar d'una banda a l'altra sense trobar un equilibri tant necessari en cassos com aquest.

Ecologista vol dir vetllar pel mediambient. Intervenir en processos naturals com aquest no en té res d'ecologista.