13 de novembre 2008

Economia, sanitat i càncer de mama


Ahir vaig fer una xerrada amb una important membre de l'entita Fafoc d'ajuda i suport als malalts i familiars de càncer. Mentre feia l'entrevista amb Joana arroc, molts i moltes oients van trucar per donar el seu testimoni o fer preguntes a la convidada. Entre totes les trucades hi va haver una que em va cridar l'atenció:

És la Rosa, una senyora de 76 anys que ara en fa dos, quan va nara la metge del CAP, la doctora li va dir que ja no li farien més mamografies perquè a la seva edat no tenia massa sentit.

Aquest matí he parlat amb la directora del CAP i li he preguntat sobre aquest cas. La resposta ha estat tota una revelació: Des de la Conselleria de Santitat s'ha establert un protocol de prevenció i control del càncer de mama que comença als 40 anys. Fins als 50 des de els centres hospitalaris de referència es va cridant les pacients cada dos anys per fer-se la mamografia. A partrir dels 50 i fins els 70 són els centres d'assitència primària els que fan els controls i determinen cada quan cal fer la prova a les pacients. A partir dels 70 anys només en els cassos que un metge determini que pot haver un tumor, es realitza la prova.

Fa uns quants anys es va iniciar al nostre país una campanya de conscienciació sobre la necessitat que les senyores es facin revisions anuals periòdiques al ginecòleg. Quan hem tingut a tota la població conscienciada i educada en aquest objectiu, qüestions econòmiques han fet canviar les prioritats del Departament i ara se'ls fa cada dos anys i no a totes les edats.

No se quin és l'objectiu del canvi que va impulsar la Consellera Marina Geli al Departament de Salut, i no se si els resultats seran bons, però el que tinc clar és que la Sanitat Catalana està creant desconcert e incomprensió a molts usuaris: Mesures canviants, manca de pediatres, manca d'infermeres, CAPS petits, metges saturats de pacients... i per sobre de tot la sensació que lluny de ser pacients, als usuaris de la sanitat pública ens consideren i ens tracten com un número: El que correspon a la quantitat econòmica que costa la nostra visita.

Ampliar el temps entre mamografies és una bestiesa, malmetre els esforços emprats en convèncer a les pacients de la importància de les revisions, bestiesa i mitja, però desconcertar als usuaris de la sanitat fent-los ballar com una baldufa és inacceptable.
Si s'ha de retallar que comencin per qualsevol costat menys per la sanitat i la educació i sobre tot que no condemnin abans d'hora a cap pacient.