07 de novembre 2008

El preu real de la llum

Fa tot just unes hores que la Comissió Nacional de la energia ha proposat al govern pujar la llum un 31% apartir de l'1 de gener de 2009. Evidentment la noticia ha causat alarma, sobre tot entre els consumidors que temen veure mermada, encara més, la seva capacitat de consum.

Jo soc poc partidari de les juguesques però en aquest cas, i per tranquil·litzar als que em llegeixen, em jugo un sopar a que ni de llarg s'apuja la llum un 31%. Aveure si ho explico que s'entengui:


En la comercialització de la llum hi intervenen 3 empreses:


1. La empresa que la genera.

2. La empresa que la transporta

3. La empresa que ens la serveix i a qui li paguem el rebut.


A Espanya hi ha diverses fonts per generar energia. Per centrar-nos en una fixem-nos en, per exemple la central Nuclear d'Ascó. Ascó es propietat d'una empresa que es diu Endesa Generación S.A. Aquesta és una empresa que únicament, UNICAMENT, genera energia. Aquesta energia Endesa Generación S.A. la ven a una altra empresa que es diu Endesa que s'encarrega de fer-la arribar a casa nostra i a qui li paguem el rebut. Aquesta energia es transportada per un cables que són propietat d'una altra empresa que és diu Red Eléctrica Española que els lloga a Endesa perquè faci arribar la energia fins al nostre endoll.


El govern, que en ocasions és brillant, es va adonar que, malgrat eren dues empreses diferents, Endesa Generació S.A i Endesa, tenien molts punts en comú, Consell d'administració, accionistes majoritaris, etc, etc. I els va dir jo deixo que cobreu el preu del rebut als clients una mica més card del que caldria si només serviu electricitat, a canvi que no apliqueu el cost real de generació de la energia en la relació comercial entre Endesa Generación S.A i Endesa. Almenys els primers anys desprès de la privatització. I en aquestes ens trobem ara. Part dels beneficis d'Endesa van a tapar les pèrdues d'Endesa Generación S.A.

Ja fa temps que des de la Comissió Nacional de la Energia es reclama al govern que s'ajustin els costos del rebut al cost real de generació de la energia. El govern fins ara s'hi ha mostrat reticent tot i que habitualment la llum sempre puja per damunt de l'I.P.C per anar recuperant camí. El que ha fet aquest cop la Comissió és demanar el govern que posi punt i final a aquest greuge i que el consumidor pagui la llum al preu que costa generar-la.

Si s'ha entès el que he explicat s'entendrà perquè dubto que'l govern accepti aquest augment d'un 31%. I menys en temps de crisi. Igual que dubto que pugi un 31 també m'hi jugo un sopar a que l'augment serà superior al 6%.

Avui s'ha fet la sol.licitud, el govern encara te dies per acceptar-ho o no però jo en aquest sentit no m'hi neguitejaria gaire. Ara hi ha altres aspectes, també econòmics, que ens han de preocupar més.