31 d’octubre 2008
Sanitat de pagament

Sembla de broma però no ho és. En un moment de dificultats econòmiques, quan les famílies estan passant amb penes i treballs els mesos, ara pretenen passar-nos la factura dels quatre iogurts que ens mengen a l'hospital mentre es recuperem. És al.lucinant que a aquests "empresaris", que fan negoci amb la precària salut dels malalts, no se'ls caigui la cara de vergonya. Però el que veritablement és increïble és que a la Consellera se li acudeixi una mesura com aquesta. Menys mal que és d'esquerres!! No vui saber que passaria si una mesura com aquesta l'hages posat damunt la taula CiU o el PP.
Si una cosa te bo el nostre país és, precisament, la gratuïtat de la sanitat. Aquest és un guany social al que no hem de renunciar sota cap concepte. Si la sanitat no te prous diners doncs que'ls treguin d'allà on vulguin. Si volem tenir futur hi ha tres aspectes als que no podem renunciar:
1. La sanitat universal
2. Educació de qualitat
3. Justicia.
No és la primera vegada que la Consellera Geli parla del copagament dels medicaments. Al setembre de 2005 deia això:
¿Y el ciudadano? El Govern no descarta imponer tasas de baja intensidad. ¿En qué copagos piensan?
Prou de debat. Amb la Sanitat no és negocia. Si no tenen prous diners que'ls treguin dels 10.000€ que paguen diàriament pel lloguer de la seu de la Conselleria de Benestar Social.
http://www.socialistes.cat/ambit/PSC/Noticies/Noticies_externes/view.asp?id=105896&apt=
30 d’octubre 2008
L'ós vs especulació immobiliària

Hi ha unes quantes consideracions a fer sobre aquest cas: Fa 10 anys que l'estat Francès va engegar el projecte internacional de reintroducció de l'Os al Pirineu. En aquests 10 anys quants atacs a humans hi ha hagut per part d'aquests animals? Jo no en recordo cap altre.
Pensem en el caçador, (que és l'home de la fotografia), de 73 anys. Vestit per anar per la muntanya, ataviat amb la seva escopeta, les Xiruques, la camisa de quadres, l'armilla verd caqui i una gorra amb visera. Pensem amb una ossa adulta de 6 anys d'edat i 100 quilos de pes. Amb l'instint de protecció que desenvolupen moltes femelles quan són mares. Atacant, ATACANT, a aquest venerable ancià. Algú creu de veritat que aquest home seria viu?
Més. Sobre el projecte de reintroducció de l'ós. Aquest és un projecte internacional, que va engegar l'estat Francès i al que ha destinat molts milions d'euros. De veritat algú creu que França permetrà que agafem els ossos que ells han pagat i reintroduit, i els portem altre cop als Balcans?
També s'ha dit que'ls pastors temen i pateixen els atacs als seus ramats. Com és que els pagesos catalans és queixen i els francesos, que tenen molts més ossos voltant-los pels boscos, no ? Es que l'ós només ens té mania a nosaltres ? La resposta és no. La diferència està que mentre l'estat Francès paga als pastors per les ovelles mortes, per les ovelles ferides, pels dies que el pastor es passa tornant a unir el remat desprès d'un atac. L'estat Espanyol només paga, i malament, per les ovelles mortes. Per tant és pura i senzillament una raó econòmica.
Que ens hem carregat el 70% de la fauna del Pirineu. ossos, llops, voltors i desenes d'espècies han desaparegut de les nostres muntanyes caçades per afició o extingides per protegir els interessos econòmics d'uns pocs. En aquest sentit França està creant reserves i parcs naturals per retornar, altre cop, aquestes espècies al seu hàbitat. En la majoria dels cassos amb animals procedents de l'Estat espanyol. Aquí no. Aquí quan menys animals i menys feina molt millor.Tot això per no explicar la veritable raó, que és la immobiliària. La reintroducció de l'os frena el desenvolupament de zones estratègiques del Pirineu lleidatà i això no agrada ni als promotors, ni als polítics ni a bona part dels sectors econòmics de la zona.
Així doncs la propera vegada que es posi el debat de l’ós sobre la taula que es faci amb totes les dades i no només amb mitges veritats.
29 d’octubre 2008
La mateixa RENFE de sempre

Ahir va fer 160 anys del primer viatge de tren entre Barcelona i Mataró. Gairebé com una condemna, 160 anys i 1 dia desprès la meteorologia ha tornat a donar a la companyia la oportunitat de demostrar que’l transport públic és realment una alternativa viable. Que’l transport col·lectiu no només és un benefici pel país sinó també un estalvi per les nostres butxaques i una millora quantitativa i qualitativa en la gestió del temps. Oportunitat malaguanyada. Una avaria en la senyalització a Gavà ha provocat endarreriments i retards a totes les línees de la xarxa de Rodalies.
Sempre he cregut que’l millor màrqueting no es busca sinó que et ve donat. Aprofitar les inclemències meteorològiques per demostrar que’l teu producte és bo, competitiu, solvent, ràpid i de qualitat no costa un duro. Senzillament es tracta de fer bé la teva feina. A qualsevol empresa, totalment privada, que és perdessin aquestes oportunitats tancarien en quatre dies. La Renfe no.
Els motoristes cauts que avui han deixat la moto a casa i han agafat el tren. Els conductors que, preveien els problemes de trànsit, han apostat pel transport públic. Aquells que han decidit, per un dia i perquè plou, variar els seus hàbits, els hem tornat a omplir de raons perquè demà abandonin el transport públic. A la Renfe no cal fer-li la campanya en contra. Se la fa ella mateixa.
No importa que triguem el mateix a anar a Barcelona avui que fa 160 anys. No importa que’ls trens superin, de llarg, els marges d’aforament permesos per la llei. No importa que, mentre viatgem, ens robin i ens atraquin sense que cap agent de seguretat ens assisteixi. No importa que no sàpigues a quina hora surts i tampoc a quina hora tornes. No importa que’ls trens passin un cop cada mitja hora. Tot això no importa si ens garanteixen que d’ara endavant faran bé la seva feina. Que viatjarem segurs, que arribarem alhora, que serem tractats com a clients i no com a bestiar.
Però aquest compromís és lluny. Tant com el traspàs de les Rodalies a una altra administració. Tant com els diners que han de garantir el bon funcionament. Tant com ho estan els Ferrocarrils dels trens de Renfe.
Mentre tant els fabricants de motos contents. Cada cop som més els que ens passem a ser clients seus.
28 d’octubre 2008
Plou! Mal dia pel comerç?
Desadministrar l'administració
En època de crisi cal racionalitzar la despesa. Aquesta màxima, molt repetida aquest dies, sembla que és en realitat això, una màxima. Aquests dies he prestat atenció al paper que estan jugant les administracions, suplents, no les titulars, en aquesta història de la crisi econòmica: Silenci. Encefalograma pla. El buit.
Les administracions que actualment tenim a Catalunya, es poden dividir en dos grups. Les titulars, que hi són perquè es necessiten i perquè són útils. I les suplents que estan perquè hi són però que ningú sap exactament perquè serveixen. Concretem
Administracions Titulars: Ajuntaments, Generalitat, i malgrat ens pesi i no hi estiguem d'acord, Govern Central.
Administracions Suplents: Diputacions i Consells Comarcals.
5 administracions, 5 pengen directament dels postres impostos. Cada euro que paguem es divideix en 5 parts i es distribueix en 5 organismes gestors cada un d'ells dotat amb els seus tècnics, càrrecs de confiança, titulars de departament, administratius, conserges, servei de llum i aigua, etc.
Què passaria si eliminéssim algun d'aquests organismes? Vist el que han fet aquests dies res. L'Administració pública catalana està sobre dimensionada. Paguem serveis repetits. Mantenim càrrecs doblats. Enfarfeguem el funcionament departamentant absurdament les competències només que per tenir entretinguts uns quants càrrecs electes.
Cal racionalitzar aquest funcionament. Que'ls ajuts i les subvencions que dona la Diputació passin a dependre del Departament de Governació de la Generalitat, que les llevaneus depenguin de Política Territorial o del Departament d'Emergències. Que la tasca que fa el Consell Comarcal recaigui sobre la Delegació de la Generalitat a Barcelona,.. en definitiva omplir de contingut uns Departaments que ja existeixen, reforçar-los amb nou personal i racionalitzar l'administració pública a Catalunya. Es evident que no ens resoldrà el problema del finançament però farà que als nostres diners se'ls tregui molt més profit.
27 d’octubre 2008
Octubre a la Mediterrània
Mati d'octubre a Tossa de Mar. Ple de banyistes
L'Audi del President

El cas que ha tornat a posar aquest debat sobre la taula han estat els 9.200 € que ha costat la televisió, el recolzapeus i la tableta que s’ha instal·lat al vehicle oficial del President del Parlament. Un dels motius utilitzats per justificar la despesa ha estat l’aprofitament dels viatges que’l responsable de la cambra fa diàriament fins a casa seva a Reus.
M’estranya que ningú hagi centrat el debat en ¿Què carai fa el cotxe oficial del President portant-lo cada dia a casa seva? I el que mes m’ha estranyat és com es que, a qui li ho he comentat, troba “normal” que se’n faci aquest ús.
Un vehicle oficial és el cotxe que es posa a disposició de qualsevol càrrec electe perquè en faci ús als actes oficials. És una eina de treball més. Des de quan els cotxes oficials fan de taxi als polítics? Anar de Reus a Barcelona no forma part de l’agenda del president del Parlamenrt. Forma part de les obligacions privades que te com qualsevol altre treballador. Anar de Reus a Barcelona i de Barcelona a Reus respon al desplaçament que qualsevol treballador fa quan va a treballar. No entenc que fan els diners públics sufragant aquestes despeses. I el que és més greu no comprenc per quin mecanisme ho veiem normal.
Delimitar les activitats públiques de les que no ho són és fonamental en càrrecs d’aquesta naturalesa. Que pensaríem tots si el cotxe oficial fos utilitzat quan marxa de vacances? O portés als seus fills a l’escola o a la seva muller de compres? I si utilitzéssim els despatxos del Parlament per fer reunions del Tupper Ware?
Anar a la feina forma part de les nostres obligacions com a treballadors i no és una activitat estrictament laboral. Aquest fet fa que utilitzar el cotxe per aquests fins sigui inacceptable. Sigui qui sigui el que l’utilitzi.
24 d’octubre 2008
Els accidents cosa de tots. De TOTS!!!

És incomprensible que en un país on es gasten tant milions en campanyes de prevenció d'accidents de trànsit, on pressionem als conductors fins a les darreres opcions per baixar la sinistralitat, on s'estan fent veritables esforços per garantir la seguretat dels conductors a les carreteres catalanes, es deixi el control de trànsit en mans inexpertes.
És evident que parlem de zones que, puntualment, tenen incidències. Tant evident com que donat que són incidències puntuals cal per a elles una atenció especial. Deixar el control de pas i la gestió del punt conflictiu en mans del primer paleta que es posi a tiro no és la millor manera de cercar la seguretat dels conductors. Més quan la normativa de senyalització d'obres espanyola no respon a les necessitats reals de seguretat. Som l'únic país d'Europa que deixa aquestes circumstàncies en mans d'obrers de la construcció. Som l'únic país d'Europa que no hem actualitzat la normativa de senyalització d'obres en carretera.
Estic d'acord en que impulsem totes les mesures necessàries per reduir les morts a les carreteres però cal, urgentment, que l'administració s'apliqui el cuento, faci autoanàlisi i es posi mans a la feina a millorar aquells aspectes que li són propis i que també tenen a veure amb les morts a les carreteres.
Són els que van més endarrerits.
23 d’octubre 2008
La mort com element quotidià
Deute històric

L'enveja històrica de Catalunya cap a la seva capital sovint s'ha concretat en un rebuig envers als barcelonins i a la seva presència. Podem anomenar un munt de casos. El més comú és la discriminació dels que són del poble cap els que no ho són. "Sempre van amb presses", "que s'han pensat si ells no són d'aquí", "d'aquests que te'n pots esperar",.....
Aquest migdia escoltava per la ràdio com els regidors d'esports d'ajuntaments del Maresme, el Vallès, l'Osona, el Bages, La Selva i d'altres comarques, celebraven que el Tour de France passi aquest proper mes de juliol pels seus pobles. Principalment per la promoció turística que això significa. Era l'argument més repetit.
Potser ara és el moment d'explicar que si el Tour passa pel Maresme o pel Bages és perquè l'Ajuntament de Barcelona ha aconseguit portar la prova fins la ciutat. Que aquesta conquesta no és gratuïta sinó que el consistori haurà de pagar mig milió d'€ a la organització perquè arribi la prova. Que aquests diners surten dels impostos dels barcelonins i les barcelonines i que ells pagaran perquè la prova doni beneficis turístics a un munt de municipis que es promocionaran de franc.
És cert que aquesta és precisament la funció que té la capital d'un país, generar riquesa i sinergies que beneficiïn a tot el territori. Però és igual de cert que aquesta tasca de motor econòmic i de dinamitzador industrial, mai ha estat ni reconeguda ni valorada pel conjunt del país.
Potser és moment, ara, de reclamar la justa correcció i atenció que qualsevol ciutadà mereix ni més ni menys.
22 d’octubre 2008
¿Quins interessos condicionen la gestió pública?

Parlàvem del perfil de les persones que són càrrecs públics i sobre la dificultat de lligar l'activitat professional a l'empresa privada amb el servei a la vila en un càrrec de responsabilitat política. Andreu Majó ha recordat quan el President Maragall va reestructurar el govern i va fer fora al conseller Salvador Milà: " en aquell moment molts no vem entendre perquè Iniciativa no abandonava el govern. Rascant, rascant, vaig averiguar que'l problema era que fer amb totes els càrrecs de confiança que havien deixat la seva feina per treballar a l'administració i que ara no tenien cap lloc per recolocar-la". Més endavant ha fet referència a les moltes empreses que el grup socialista te per recol-locar la seva gent un cop ha perdut el càrrec públic".
Si és així, trobo tremendament greu que la política, el govern i la gestió d'allò que és de tots, estigui subjecte als interessos privats d'un grup de persones que, voluntàriament, han decidit exercir una tasca pública. Molts cops he reflexionat sobre l'actual sistema democràtic i la distorsió que comporta el fet que es sustenti sobre entitats privades que cerquen el benefici propi, (els partits polítics). No vull ni pensar que l'actual democràcia depengui, no dels partits sinó dels particulars d'aquests partits.
Tampoc vull pensar que pot significar que un partit tingui una empresa privada on no prima la producció sinó el fet que contracti i doni un sou als antics càrrecs electes. Això vol dir que si per no tenir una plantilla prou preparada no dona els beneficis esperats serà el partit qui la rescati de la crisi? Això vol dir que diners públics poden anar a finançar empreses privades? Pot ser que les administracions contractin una o una altra empresa en funció de si són afins o no al partit que governa? M'estic posant en un camí de difícil sortida però penso que cal resoldre ja els problemes lligats al desenvolupament d'un càrrec públic. M'estranya que una afirmació com la que he sentit aquest matí passi tant i tant desapercebuda. Preocupa.
Si hem sabut resoldre les baixes per maternitat perquè no resolem les baixes per desenvolupament de funció pública? Serà que no interessa?
20 d’octubre 2008
Els vigilants del camí
Fer passar bou per bèstia grossa

El darrer cas s’ha produït aquest cap de setmana. Dijous descobríem el cas de l’intent de segrest d’una veïna d’Arenys de Munt. La víctima el confirmava, la Policia Local d’Arenys de Munt ho certificava i el cos de Mossos d’Esquadra, dijous a la nit, reconeixia l’existència del cas. Quina va ser la sorpresa quan, divendres desprès de fer pública la noticia i entrevistar la víctima, trucava una treballadora del servei de comunicació dels Mossos d’Esquadra, molt molesta i amb actitud inadequada en una persona amb la seva responsabilitat, i ens deia que’l que estàvem explicant no era cert.
Els serveis de comunicació dels cossos policials han estat sempre una font de conflictes. Fins ara creia que’ls problemes venien del fet que no estaven atesos per periodistes. Tant Policia Nacional, com Guardia Civil han posat sempre al capdavant de la seva oficina de comunicació personal no periodista. Quan Mossos d’Esquadra van fitxar companys de professió per fer la feina de comunicació vaig creure que les coses canviarien. No ha estat així.
Continuem amb els mateixos tics d’abans. Pensen que negant les evidències, s’aconsegueix no crear “alarma social”. Obliden que la “alarma social” la provoca la desinformació, la manipulació de la realitat i la ocultació d’aquelles qüestions d’interès social. Fer passar un intent de segrest per un robatori amb violència és un fet inacceptable. Un insult a la intel·ligència. Un intent indigne d’algú que es fa dir periodista i que ha estudiat una carrera universitària.
Puc entendre que no vulguin tornar a repetir un ambient social com el que van viure amb els robatoris silenciosos. Puc entendre que vulguin anar amb cautela per no aixecar la llebre Puc compartir que demanin discreció fins que’ls cassos es resolguin. El que no accepto és que m’enganyin, em menteixin i intentin manipular-me i menys que ho facin a crits i amb males maneres.
Per sort l’actualitat posa les coses al seu lloc tal com avui publicava el diari el Punt.
Sembla que a algú li han segrestat la ètica.
17 d’octubre 2008
Recessió immobiliaria
Lògica administrativa

¡¡¡¡És increïble!!!! 8 mesos, 8, per moure 10 metros una senyal de trànsit. Dos informes tècnics, un tràmit parlamentari i 250 dies per aconseguir que una senyal, que ja hi és, estigui posada en un lloc visible. Tot aquest procés perquè un matí qualsevol dos operaris, (aquestes coses sempre les han de fer dos un sol no pot mai), vagin i moguin el senyal 10 metres.
Cal que racionalitzem el funcionament de l'administració. És urgent. Entenc que els processos públics han de ser garantistes però no comprenc com poden ser tant inútils.
¡¡¡¡¡Per l'amor de Déu estem parlant de moure un senyal no de fer una autopista!!!!!
16 d’octubre 2008
El que és i el que volem que sigui

Més enllà dels fets, m'ha resultat curiós la interpretació que alguns no periodistes fan del criteri informatiu i la necessitat o no de donar certes dades. No ha estat la primera vegada ni serà la darrera però no deixa de sorprendre'm: Mentre que en el primer aniversari, el del 12, en algunes viles ha hagut l'interès de deixar clar que en el seu municipi "no hi ha hagut ningú que hagi volgut fer cap acte per celebrar el dia de la hipanidad", en la segona, la del 15, l'actitud ha estat: "no cal dir que hem estat només els polítics els que hem participat en els actes organitzats", o "no cal posar que no ha vingut ningú", o "millor no posis la fotografia que sinó es veurà que no ha vingut ningú".
El terme "políticament correcte", no es va inventar perquè si. Darrera el "políticament correcte", hi ha una clara tendència a la manipulació de la realitat. Un interès en fer coincidir allò que hi ha amb allò que vol la majoria o que la majoria creu que és millor. No és bo confondre l'interès amb la realitat i menys intentar manipular-la.
Els periodistes, encara que'ls que no ho són no s'ho creguin, ens mou, en la majoria dels cassos, l'interès per la informació, entenent que la informació rigorosa i objectiva és un benefici per la societat. Però fer veure que pel bé de la societat hem de deixar de ser objectius i rigorosos és una manipulació inacceptable.
Si a l'homenatge a Companys no hi ha anat ni l'apuntador s'ha de dir, i si al gruix de la societat un homenatge com aquest la deixa indiferent, s'ha d'explicar. Apartir d'aquí, aquells interessats en que això funcioni, que treguin les conclusions i impulsin les accions que considerin necessàries. Sino tendim a enganyar-nos i a explicar una realitat que no és la que ens envolta. Encara que ens dolgui.
A Catalunya ni la Hispanidad ni l'homenatge a Companys han tingut, majoritàriament, el suport popular que alguns esperaven. Desitjo que l'any vinent, i parlo del cas Companys, se sàpiga explicar perquè la participació sigui massiva.
15 d’octubre 2008
Letizia Ortiz d’incògnit a Sant Vicenç de Montalt

La veu ha anat de boca en boca i ja ho sap gairebé tot el poble. Malgrat aquest fet, sembla que el secretisme cercat serà possible.
Finalment als volts de les 18 hores es produeix l’anunciada visita. Un gran cotxe negre amb vidres foscos i escoltat per agents de l’ordre s’atura davant la petita església de Sant Vicenç de Montalt. Els agents de seguretat ordenen a les que poques desenes de persones que s’han citat encuriosides a la porta del temple. Els mateixos efectius demanen als vilatans que no facin cap tipus de fotografia ni gravació. S’obre la porta i del cotxe baixen El Príncep Felip i Letizia Ortiz que ràpidament s’acomoden a l’interior del recinte per seguir el bateig des d’una posició privilegiada.
Telma Ortiz, germana de la princesa, bateja a la seva filla. Letizia n’és la madrina. I el més important l’acte s’ha dut a terme des de la més estricta discreció i sense que l’acte hagi transcendit als mitjans de comunicació.
Quan les coses es fan bé sempre acaben donant els resultats esperats.
14 d’octubre 2008
Petits luxes de la quotidianitat
El problema penitenciari

10.000 habitants és la població que viu a Argentona, o la que hi ha a Arenys de Munt més la de Sant Iscle de Vallalta. 10000 habitants són dues terceres parts de la gent que viu a Arenys de Mar. Mantenir 10.000 habitants és un autèntic luxe, més si els afegim tot el personal que cal tenir contractat per assistir-los: Vigilants, psicòlegs, psiquiatres, assistents socials... etc.
La pregunta, però és: ¿Fan les presons la funció per la que les van construir? ¿Són les presons els centres de rehabilitació i inserció a la societat que especifica la llei que han de ser?
Socialment hem entrat en una espiral molt complicada, volem tots els elements que distorsionen la nostra vida fora de circulació. Ara empresonem a assassins, violadors i lladres però també, conductors imprudents, defraudadors fiscals, immigrants irregulars i tot aquells que no s’ajusten a la llei. No hem sabut trobar alternativa a l’empresonament i la pressió social sembla empentar a que cada cop hi hagi més persones engarjolades. Seria interessant fer pública també la quantitat de milions que ens costa mantenir l’actual sistema penitenciari i saber també que ens costarà a la volta de cinc anys si seguim amb l’actual tendència.
És molt curiós veure com cada cop més sovint demanem que tal o qual delinqüent sigui empresonat, mentre ens neguem en rodó que cap nou centre penitenciari sigui instal·lat prop d’on vivim.
Revisar el sistema, convertir les presons en centres realment rehabilitadors i prendre consciència del cost que té l’actual sistema és imprescindible si no volem que hi hagin més a dins que no pas a fora.
13 d’octubre 2008
Crisi si, però menys del que ens sembla

Potser part del problema de la crisi és que hem viscut tan bé durant aquests anys que ara ens costa renunciar als molts dels luxes que hem assimilat com a “normals” en la nostra vida quotidiana.
Dinar cada dia fora de casa, moure’s amb vehicle privat, passar els caps de setmana d’excursió, fer llargs viatges de vacances, suportar l’alta de 3 ó 4 línees telefòniques, pagar televisió via satèl·lit o canviar tot allò que se’ns espatlla són uns luxes que ara considerem normals però que si fem memòria, veure’m impensables ara fa 10 anys. Que hi ha crisi és evident. Tant evident com que aquests darrers anys hem despilfarrat diners, recursos i mitjans i que ara ens toca tornar altre cop a la sobrietat de la vida quotidiana convencional.
http://paper.avui.cat/article/societat/142337/consells/domestics/estalviar/temps/crisi.html
02 d’octubre 2008
Cal castigar al que abusa

01 d’octubre 2008
Productes catalans!!!

Celebro aquesta preocupació sobtada que ha tingut el govern de la Generalitat per promoure els productes Catalans. Fins ara no havia tingut aquesta deferència. Però abans d'ajudar a les multinacionals del comerç a base de massacrar d'una manera tant clara els interessos del ric i tradicional teixit comercial del nostre país. Abans, repeteixo, hauria de mirar a casa seva. Un parell d'exemples:
1. Fa sis mesos, aproximadament, UGT va instar al govern de la Generalitat a canviar els seus vehicles oficials, els de Consellers i Directors Generals, per uns SEAT, que són vehicles fabricats a Catalunya i que donen feina a moltes famílies. Encara viatgen amb Audis i Wolksvagen.
2. La seu de la Conselleria de Benestar Social, al Palau de Mar de Barcelona. Una seu per la que es paguen 10.000€ de lloguer diari a la financera francesa propietària de l'edifici. ¿No hi ha edificis de propietat catalana per llogar?
Però no són els únics. L'ajuntament de Barcelona era instat aquest estiu també per UGT perquè canviïn les bicicletes del bicing per unes de fabricació catalana i no les xineses que actualment s'estan utilitzant.
Hi ha un ajuntament, el de Premià de Mar, que abans de fer qualsevol compra o contractar qualsevol servei, investiga si a la vila hi ha algun comerç o algun professional que l'ofereixi. Si és Aixa el contracta, encara que el preu sigui més card. Diuen que és una manera de donar exemple al ciutadà i de promocionar els negocis de la població.
Hi estic d'acord. Em costa molt entendre com un raonament tant lògic no es general. Com encara hi ha administracions, la Generalitat és una d'elles, que prioritzen els interessos d'altres en lloc de promoure els serveis propis del país.
Tant que ens agrada comparar-nos amb els europeus fixem-nos amb el govern Francès o l'Italià, o l'Anglès,o l'Americà, o l'Alemany.... Hi ha tants exemples a seguir i tantes poques ganes de fer les coses bé...