13 de gener 2009

Aliments enlloc de merdes de gos

L'Ajuntament de Pallejà s'ha vist en la necessitat de fer un avís a la població desprès de veure com, el darrer trimestre del 2008, el consum de bosses per recollir els excrements de gos augmentava en un 35%, de les 10.000 a les 15.000. Sorpresos per la sobtada conscienciació ciutadana i desprès de comprovar que la salubritat dels carrers pel que fa aquest aspecte, és exactament la mateixa que abans, es van posar a investigar el motiu de tant sobtat augment del consum de bosses.

Sembla que’ls ciutadans i ciutadanes de Pallejà, han descobert la utilitat que tenen aquestes bosses a l'hora de congelar racions individuals de menjar i, com que són gratis, s'han llençat desaforadament a la recerca d'aquests elements plàstics per conservar els aliments. Un cop constatada la realitat l'ajuntament els ha recordat que aquest no és l'ús pel que van ser fabricades i que no tenen garantia sanitària.

No es d'estranyar la curiosa reacció dels veïns de Pallejà. Vivim en una societat garantista, es a dir, tot està garantit: Que'ls aliments són sans, que l'aigua és bona per al consum, que tot allò que està al nostre abast ha estat estudiat i revisat per mil i un experts que garanteixen que no ens pot fer mal, que les joguines dels nostres fills són segures fins hi tot si els pares no hi són presents.... Només cal mirar els prospectes dels medicaments. Si llegim detingudament les reaccions i les contraindicacions ens adonarem que sent rigorosos els riscos que assumim i el nombre dels que no poden consumir determinat fàrmac és molt elevat. Societat garantista.

No crec que elevar la seguretat i la protecció a uns nivells tant elevats sigui positiu. Crec que cal mantenir en alerta la capacitat d'anàlisi i el sentit crític de la societat. No pot ser que la mama administració vetlli per nosaltres en tots i cada un dels aspectes de la nostra vida perquè quan algun d'aquests mecanismes de control falla, el mal és difícilment reparable.

El que ha passat a Pallejà és una conseqüència més d'aquesta societat acostumada a que tot estigui bé i res suposi un perill. Estic segur que a cap dels veïns que utilitza les bosses de recollir merda de gos per congelar se li ha passat pel cap que, les que si serveixen per aquest fet passin mil i un controls de fabricació i seguretat. Que han estat manipulades de manera que no rebin cap contaminació. Que fins-hi tot la seva composició no és arbitrària.... En definitiva que en masses ocasions tendim a pensar que tot val per tot i que si no és així ens ho diran amb lletres ben grans.

Cal recuperar la capacitat d'anàlisi i el sentit crític en la nostra vida quotidiana.
Font: Diari Avui