04 de desembre 2008

¿Qui controla el butà perquè no ens mati?

Tot i que explosió de Gavà ha estat provocada per Gas Natural, crec que aquest desgraciat succés ens dona la oportunitat de reflexionar sobre la importància que te conviure quotidianament amb aquests productes. Sobre tot si les insta.lacions no estan en bon estat.

Es habitual que aquest tipus d'explosions tinguin el seu origen en el gas butà. Igualment en les ocasions que apareixen veïns ofegats per CO2, sovint provocat per la mala combustió d'una estufa.

Es difícil d'explicar com a l'any 2008 es permet a una empresa subministrar lliurement i sense cap tipus de control substàncies tant perilloses. Es difícil d'explicar com una empresa pot monopolitzar a casa nostra el mercat d'un producte sense tenir i idea d'on presta servei el seu producte. És difícil d'explicar com pots estar utilitzant un escalfador o una estufa sense que mai, MAI passis cap revisió ni control.

Repsol Gas es defensa dient que ells no subministren butà si no hi ha un contracte. Gran mentida. Ells saben que serveixen molt més butà del que tenen contractat. Ells saben que en el seu negoci hi ha explotació laboral. Ells saben que'l personal que porta el seu distintiu no està ni format, ni preparat per manipular aquest producte. Ells saben que alguns dels treballadors dels seus subministradors ni tant sols tenen permís de residència.

Repsol abasteix de gas a uns clients que no coneix, per uns electrodomèstics que no sap quins són i en un estat que ni s'imagina. Permet que les bombones estiguin mesos i mesos als balcons i que ens passem la vida amb l'ai al cor de saber si el veí tindrà en condicions la seva estufa o volarem tots pels aires.

I tot això amb la connivència d'un govern que s'espavila a cruixir als conductors amb nous radars, als compradors sense bosses de plàstic, o als autònoms amb nous impostor, però que alhora d'aplicar el mateix raser a les grans empreses s'arronsa, s'empetiteix i s'amaga sota la taula.

Estem farts de veure com Abertis no paga els impostor als municipis, com FECSA extorsiona als constructors perquè els cedeixin terrenys per a transformadors, com la companyia d'aigües ens cobra per un sistema de trams que possibilita que paguem un aigua que no consumim i ara com Repsol, per no perdre mercat, pot omplir-nos els edificis de petites bombes en potència sense cap tipus de control, ni inspecció, anàrquicament i a la brava.

¿Quants morts haurà d'haver perquè els governs, d'una vegada, es posin mans a la feina i exigeixin a les grans empreses la mateixa rigurositat i control que ens obliguen a tenir als ciutadans?